Gondoltam mára nem egy sminkes bejegyezést készítek nektek, hanem mivel kint borzasztóan trutymókos az idő és ráadásul még hó is esik, ezért egy kis bú felejtőnek, vagy ahogy a cím is mondja egy falatnyi boldogságot hoztam nektek :). És hát én még nem ismertem olyan embert, akit ha csokis sütivel kínáltam, nemet mondott volna rá. Be kell valljuk ami jó az jó:). Kiélvén csoki imádatomat és sütési mániámat mára egy különleges tündértortácskának ( angolul : cupcake, ha valaki esetleg nem tudja mi az katt rá), a receptjét kapjátok, kicsit ajánlva is ezt a posztot barátnőimnek, Kittinek és Birginek :). Szóval a recept nem túl bonyolult, kezdő háziasszonyoknak kiváló :).
Csokoládés mogyorós |
Hozzávalók 12 kapszlihoz :
- 3 egész tojás
- 1 cup (225 g) puha vaj
- 1 cup (200 g) cukor ( én nádcukrot szoktam használni, karamellásabb lesz az íze)
- 1/2 cup (125 ml) tej
- 1 és 1/2 csésze (190 g) liszt
- 1/2 tk sütőpor és 1/4 tk szódabikarbóna ( szerintem ez már egyéni hogy ki mennyit tesz bele)
- 1 tk vaníliakivonat
- 100 g étcsoki
- 1 ek kakaópor
- 100 g étcsoki
- 1 ek vaj
- 80 ml tejszín
- 1/ 2 cup ( 112g) puha vaj
- 1/2 csésze ( 60 g) porcukor
- 100 mogyoró
Elkészítés:
Ha muffint, vagy cupcake-t szeretnél csinálni, csak egy nagyon egyszerű, de annál fontosabb dolgot észben kell tartani. A hozzávalókat két csoportra tudjuk osztani; száraz és nedves összetevőkre. Miközben előveszítek a hozzávalókat a hűtőből meg a kamrapolcról, addig állítsátok be a sütő hőmérőjét 175 fokra. És akkor indulhat a keverés :). 2 tálra lesz szükségetek, az egyikbe mennek a száraz dolgok a másikba pedig a nedvesek. A puha vajat kikevered cukorral, majd szórsz bele a lisztből egy kis kanálnyit. Ez az azért fontos, mert a tojásokat ezután egyenként, nagyon óvatosan hozzá keverjük, és a liszt megakadályozza hogy ilyen trutyis legyen a keverék. Hogy ne legyenek szomjasak hozzá öntjük a tejet is. Ezzel megvolnánk, fogjuk a másik tálat amibe összeszitáljuk a lisztet, a sütőport, a kakaóport és hozzákeverjük az apró darabokra vágott étcsokit ( használhattok csoki pasztillát is). Végül már csak annyi dolgunk van, hogy a vajat tálba belekeverjük a lisztes tál tartalmát és pár könnyű mozdulattal egyneművé keverjük őket. Nagyon fontos hogy a muffin halála a keverés! Tényleg csak éppen hogy kell összekeverni :). Majd csöppentünk a keverékhez egy kis vaníliát. Előkapjuk a muffintepsit akinek fém az vagy kapszlit tesz bele, vagy kivajazza-lisztezi, akinek mint nekem szilikonos van, az már egyből kezdheti is az adagolást. Én kanállal szoktam, de egyszer láttam Nigellánál, hogy ő fagyi adagolóval csinálta :). Minden mélyedésbe teszek először egy kanálnyit majd a maradékot is testvériesen elosztom :) Irány a forró sütő, kb. 25 perc alatt megsül, de mivel minden sütő más tű próbával ( fogtok egy tűt, bele szúrjátok a sütibe, ha tisztán jön ki akkor jó) ellenőrizzétek.
Fél óra elteltével már mindenki érzi már az illatát, egy kis pihentetés után neki is állhatunk a díszítésnek. Vízgőz fölött (lábasba vizet melegítesz nem kell hogy forrjon, és ráteszel és másik edényt), megolvasztod a csokit 1 ek. vajjal. Amint összeolvadtak, vegyük le takarékra a lángot és öntsük hozzá a tejszínt, keverjük folyamatosan amíg be nem sűrűsödik, utána hagyjuk kihűlni. Aztán egy tálba kikeverjük a maradék vajat a porcukorral hozzáadjuk a csoki és a mogyoró felét. Keverjük össze, majd díszítsük ezzel a muffin tetejét meg a maradék mogyoróval. Remélem elkészítitek és ízleni is fog :) Mindenkinek jó főzőcskézést, sütést, legyetek jók :).
Nagyon lájkolom:)))
Tuti kipróbálom majd!:)
Jó lett az oldal!!
Pussz! Brigi