Élménybeszámoló - Törökország


Mint ahogy sokatok tudja, szerencsém volt elmenni két hétre Törökországba egy tanulmányi útra, aminek a neve USDEC volt. A témája pedig az Európai Uniós állampolgárság szerepe és helyzete volt, amit 10 országgal egyenként 6 fős csapatokkal beszéltünk meg. De kezdjük is az elején.

Az élet sodorta elém ezt a lehetőséget, mert igazából én egy másik utat pályáztam meg, ami szintén Törökországba szólt volna csak a témája sokkal inkább az én szakomba vágott volna. De úgy voltam vele ha oda nem jutottam be, de helyette felajánlották ezt miért ne fogadnám el. Két hét törökbe ingyen? :)) Hülyének is megéri nem, hogy nekem! Repülővel utaztunk oda és vissza is, mindkétszer átszállással. Oda bécsi majd vissza Münchenen keresztül. Innen üzenem annak a kedves illetőnek aki így vette meg a jegyünket, hogy majd ő is így utazzon Törökországba, majd megtapasztalja a repülés és a reptér szépségéit főleg, ha 5 órákat kell várnia:) Ebből gondolhatják, hogy maga az utazás nem volt egy leányálom, egy szerencsénk volt, hogy mindenhol van Starbucks, ott pedig internet :)




Az életmentő Starbucks

Március 3-án hajnali 4kor kellett kelnünk, hogy kiérjünk a Feri hegyi reptére ( nekem mindig is Feri hegy lesz kérem alásan :D), ahol 7:45-kor már indult is a gépünk Bécsbe, ahol ahogy már említettem 5 órát kellett várnunk. Ezután kora délután, indult tovább a gépünk Isztanbulba, körülbelül 5 órakor érhettünk oda, majd szintén 3 órát kellett várnunk, hogy beérjen a német csapat minket és együtt mehessünk tovább a cél államosunkhoz Sakarya Egyetemre. Így további 2 óra út várt ránk szóval majdnem este 11kor kerültünk ágyba. Azért írom le az időket, hogy érzékelni tudjátok, mennyit utaztunk mi aznap :D Szóval hajnali 4-s kelés és este 11kor ágyba fekvés :)
A kilátásunk

Elég meredek volt erre kelni :D
Megy le a nap 


A szállásunk egy jobb kollégiumhoz hasonlított, meglepően tiszta volt minden, bár azért azt hozzá kell tennem a két hét alatt egyszer voltak képesek kitakarítani a szobánkat, mondván ez egy kollégium, ide nem jár takarítónő... :) A recepción lévő török bácsi és nő nem tudott egyáltalán angolul, így egy kisebb fajta activityvé kerekedett ki mindig,  ha WC papírt szerettünk volna kérni tőlük, vagy csak a kulcsot akartuk ott hagyni :) Sajnos ez alapvetően jellemző a törökökre, hogy egyáltalán vagy nagyon nem keveset beszélnek angolul. Azt azért hozzá kell tennem, hogy emellett segítőkészek, vendégszeretőek, és a problémát mindig megpróbálják megoldani, feltéve ha eltudjuk nekik mutogatni :D Viszont a magyarokat imádják, akárhová mentünk mindig tudták, hogy magyarok vagyunk és utánunk kiáltották, hogy Magyarisztán :D

 

Ahogy már említettem Sakarya egyetembe mentünk, Adepazari városa mellé (Ázsiai részen található), egy gyönyörű hegynek a tetejére. A campus akkora volt, mint egy falu, közel 60 ezer diák tanult benne, még buszok is közlekedtek benne. A busz rendszer elég viccesen működött, meg volt határozva egy ár, de ha akartál kevesebbet is adhattál, senki nem szólt meg érte.Az alkudozás mindenhol jellemző volt, általában a fele árral kezdtünk és úgy próbáltuk még lejjebb vinni :) A kilátásunk, meg az egész környezet lélegzet elállító volt,  egyetlen egy hibával, hogy a fehér homokos pálmafás tenger part és 20 fok helyett, kaptunk egy szép hegyvidéki tavas tájat, néha hóval és maximum 10 fokkal :D Így kénytelen voltam, mindig legalább plusz még két réteg ruhát magamra vegyek, hiszen nem erre készültem :)

A reggelihez általában 20-25 percet kellett sétálnunk, mert arra sajnos busz pont nem járt, így minden napot egy kiadós sétával zártunk és nyitottunk :) A reggeli mindennap ugyan úgy nézett ki, olívabogyó, két féle sajt, főtt tojás, zsemle, paradicsom, uborka, néha valami felvágott és ha jutott akkor gyümölcslé. Az ebéd és a vacsora is hasonlóan izgalmasan telt :D Leves paradicsom vagy csicseriborsó, valami sült hús hozzá trutyi meg krumpli néha rizs :D Ennek köszönhetően sikerült lefogynom 4 kg-t :D Uzsira meg tízóraira, mindig voltak finom sós és édes aprósütemények, tea és kávé, ezeket mindig nagyon vártam :) De ne hogy azt higgyétek, hogy éheztem, ha tehettük lementünk a városba enni, mert ott a döner kebab 2-3 líra körül volt, ami mondjuk 260-400 ft körül mozgott :) Az árak nagyjából hasonlóak voltak mint itthon, viszont szép bőrcsizmát olcsóbban tudtok venni itt :)

Menza hami... :D
Tejföl poharas víz


Turkish Delight - Mindenképp kóstoljátok meg


Tudják ezek hogy kell élni :)

Gőzleme - Palacsinta és pita közti tészta megtöltve sajttal
Török kávé
Tradicionális alma tea

Magyar estet tartottunk, természetesen a jó ital nem hiányozhatott :)
Se a mangalica szalonna, Piros Arany, Balaton szelet :)
Az időbeosztásunk elég kötött volt, reggel 9:30tól kezdődtek az előadások és a workshopok, amik általában délután 5ig eltartottak, ezután mehettünk vacsorázni, este pedig volt egy kis időnk arra, hogy a többi nemzettel együtt legyünk. Egy elég nagy és nívós előadóteremben volt a helyünk, általában nemzettenként külön válva foglaltunk helyet.  Leginkább a csehekkel és az osztrákokkal találtuk meg a közös hangot, velünk voltunk a legtöbbet. A program nyelve, természetesen az angol volt, így minden ezen a nyelven folyt. Ez a két hét intenzív nyelvhasználat nagy lehetőség volt számomra, mert áprilisba tervezem letenni az idegenforgalmi nyelvvizsgámat. 
Prezentációt tartok


Szerencsénk volt két napot Isztambulban tölteni, hogy körbe járhassuk kicsit a várost és beleszippathassunk ennek a hatalmas cosmpolita city levegőjébe. Megnéztük a Topkapi szerájt, az Hagia Sophia-t és a Kék mecsetet. Egy napra török nőnek érezhettem magam, mert bebugyolált kendővel közlekedtem, megtisztelve ezzel a kultúrájukat :) Az Haiga Sophia egy lenyűgöző egyveleget képez a muzulmán és a keresztvény vallásból, maga az épület mécsesekkel van kivilágítva. A kék mecsetbe pedig csak mezítláb lehet belépni kivéve 12-13ig mert akkor ima óra van. Ha egyszer Isztanbulban jártok feltétlen kóstoljátok meg a narancs és gránátalma frissen facsart levét mert isteni finom :) Végül pedig sikerült eljutnunk a Nagy bazárba, a város egyik jelképéhez. Elég megdöbbentő volt a látképe, mikor beléptem, mert egy régi poros koszos bazárra számítottam, ehelyett egy nagyon tiszta modern, már már plázai minőségű hely volt. A nagy bazár pedig tényleg hatalmas, talán egy nap is kevés, hogy az ember bejárja. De itt is a jelszó az alkudozás volt! :) Amit érdemes venni, azaz olajbogyó, teák, fűszerek (ezeket vákum csomagolják) pisztárciás csokoládé, halva, kamu louis vuittonok :D.

Vasárnap ki hal Isztambul 
Kék mecset


Haiga Sophia












Nagy bazári tea árus
Szépséges jázmin tea, ami kinyílik a hő hatására
Boszporusz
Összességében nagyon élveztem ezt az utat, mert nagyon jó volt megismerni 9 kultúrát behatóbban a nyelvükkel együtt. Felbecsülhetetlen kapcsolatokat lehet kiépíteni Európa szerte, így ha bárhol jártok a világba, feltudtok keresni egy ismerőst, aki segít nektek vagy csak körbe kalauzol titeket. Így akinek van lehetősége ilyen intenzív Eramus programon részt venni, ne hezitáljon, mert minden percet megér :)

Remélem mindent leírtam amit szerettem volna, de ha van bármi kérdésetek szívesen fogadom :)

13 megjegyzés:

  1. Makeupcakes írta...:

    Nagyon tetszik, ahogy leírtad - szuper lehetett ott kint!

  1. Ritu írta...:

    nagyon irigyellek, de szerintem mindenki... :) szerencsés vagy, hogy volt erre lehetőséged! köszi a beszámolót, jó volt olvasni! :) és örülünk, hogy visszatértél :D

  1. Viktória írta...:

    nagyon jó kis beszámoló volt, jó volt olvasni, köszi szépen! A képek is nagyon jók! Tök jól elmesélted az egészet, úgy éreztem, mintha én is ott lettem volna :D

  1. Aniko írta...:

    Ahjjj, legyen már nyár :D egyébként minden sokkal sokkal szebb nyáron mint télen. Remélem megint kijutok idén nyáron, mert a kedvenc helyem az világon. Imádom a török pasikat is, jó nyomulósak :DDDD hehehh...Én eddig Ankara,Alanya,Antalya-ban voltam :D nagyon jó kis beszámoló volt, szinte beleéltem magam..jah és Turkish Delight <3

  1. Nóra írta...:

    varázslatos lehetett! :)

  1. Névtelen írta...:

    Ez nagyon érdekes volt. :) A képek is tök jók. Az édességpultról tudnék válogatni. :P

  1. .koszi a beszamolot es a kepeket! Sok torok baratom van, veluk mindig valahogy megtalatam a kozos hangot. Szivesen elmennek Istanbulba is, eddig csak Antalyaban jartam.

  1. zsannu írta...:

    Jó volt olvasni, nekem nyáron hozott egy ismerősöm turkish delightot, de fúúúúj, nemízlett.>=)

  1. Hát ezt szuper volt olvasni, nagyon jó lehetett :)

  1. Thündérke írta...:

    Hú nagyon tetszett a bejegyzés:$ és a képek is szépek:$ kicsit irigyellek:D

  1. Zsanci írta...:

    De jó lehetett! Köszi ezt a részletes beszámolót! Élvezettel olvastam végig és nézegettem a képeket :)

  1. b-look írta...:

    Köszi a beszámolót! :)
    A képek csodásak, az édességek (hát nem rajongok értük) de amiket lefényképeztél mind megkóstolnám!! :))
    Megkérdezhetem melyik suliba jársz?

  1. Bunny írta...:

    B-Look: Edutus főiskola, turizmus vendéglátás, Budapest :)

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

Sigma

Nézd be ide, biztos találsz majd kedvedre való akciót!

Blog Archive

Mystat

 
Makeupmania © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops